Jak przechowywać żywność w warunkach polowych? Poradnik

Autor: Artykuł sponsorowany

Dodano: 29 lutego 2024
Jak przechowywać żywność w warunkach polowych? Poradnik

Survival to niezwykle ciekawa forma aktywności, jednak dłuższe przetrwanie w warunkach polowych może być niemałym wyzwaniem. Szczególnie problematyczną kwestią dla osób decydujących się na wzięcie udziału w sztuce przetrwania jest przechowywanie żywności. Brak lodówki sprawia bowiem, że jedzenie może się szybko zepsuć. Istnieją jednak wskazówki, dzięki którym poradzenie sobie z jedzeniem podczas aktywności outdoorowych będzie znacznie prostsze. 

Jedzenie a warunki polowe – o czym pamiętać?

Jedną z kluczowych wskazówek dla osób decydujących się na survival jest wystrzeganie się zabierania ze sobą zbyt dużej ilości jedzenia. Duża część społeczeństwa w obawie przed głodem zabiera ze sobą zbyt dużą ilość pożywienia, co skutkuje tym, że termin jej przydatności do spożycia szybko się kończy. Takie postępowanie jest nie tylko marnotrawieniem pieniędzy, ale także dodatkowym obciążeniem w trudnych warunkach.

Dlatego też warto dokładnie przeanalizować swoje zapotrzebowanie żywieniowe, aby dopasować ilość jedzenia do własnych wymagań. W warunkach polowych szczególnie dobrze sprawdzają się produkty odporne na szybkie zepsucie. Niezbędnym elementem dla większości osób są suchary oraz konserwy, aczkolwiek możliwości jest o wiele więcej. 

Przechowywanie jedzenia w warunkach polowych

Survival to bardzo wymagająca forma aktywności. Zdecydowanie się na nią wiąże się z tym, że niezbędne jest zrobienie pewnej ilości zapasów. Oczywiście, nie powinna być ona przesadnie duża, jednak pożywienie odstawione na czarną godzinę jest czymś nieodzownym. Zapasy żywności muszą być jednak odpowiednio chronione, aby nie zostały zjedzone przez myszy i robactwo bądź zaatakowane przez wilgoć.

Jeśli decydujesz się na zakup ryżu, to pamiętaj o tym, aby nie trzymać go w papierowych torbach. W takich okolicznościach jest on bowiem narażony na ataki gryzoni. Dobrą decyzją będzie natomiast przepakowanie ryżu do wiader bądź wsadzenie go do plastikowej beczki. Aby zabezpieczyć swoją żywność przed zepsuciem, przydatne może okazać się też wykorzystanie pojemników dedykowanych do długotrwałego przechowywania żywności.

Warto pamiętać o tym, że sztuka przetrwania to nie tylko właściwe przechowywanie jedzenia. Skuteczność aktywności outdoorowych jest także uzależniona od odpowiedniej odzieży. Ubrania survivalowe powinny być dostosowane do specyfiki danej pory roku. W kontekście odzieży bardzo istotną rolę pełnią chociażby czapki bushcraft. Z ich pomocą ochrona głowy jest znacznie prostsza. 

Zasady dotyczące przechowywania jedzenia w trudnych warunkach

Każda osoba decydująca się na survival powinna pamiętać o tym, aby sprawdzać termin ważności pożywienia, Trzymanie pieczy nad zapasami jest bardzo ważne, albowiem w pierwszej kolejności należy jeść te produkty, które mają najkrótszy termin do spożycia.

Pamiętaj także o tym, aby przestrzegać zasady mówiącej o tym, by trzymać zapasy w różnych miejscach. Dzięki temu w razie nieprzewidzianych zdarzeń nie stracisz całych zbiorów, a jedynie ich część. Swoje zapasy opieraj głównie na produktach niepsujących się, tanich i kalorycznych. Ich podstawę powinny więc stanowić takie artykuły spożywcze, jak mąka, makaron, ryż czy groch. 

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej